Creatief en gedreven

Charis Kamoen, wijnmaker

Apotheker van opleiding en nog steeds actief in de officina. Zij volgde reeds meerdere opleidingen en laat zich adviseren bij de vinificatie door Hans Van Nyen, een gerenommeerde Belgische oenoloog, die doctoreerde aan de universiteit van Bordeaux.

Vinificatie is een complex proces, waarbij Charis streeft naar perfectie zonder de creativiteit uit het oog te verliezen. Een vrouwelijke toets in de wijn mag volgens haar niet ontbreken.

passie en respect

Het maken van de wijn

We laten niets aan het toeval over: we werken met de meest kwalitatieve materialen om het proces te optimaliseren. Ook de bewerking van de grond is allesbepalend: dat doen we met passie voor het terroir en met respect voor de natuur. Door de keuze van het druivenras en het onderhoud in de wijngaard kunnen we het gebruik van sproeistoffen tot een absoluut minimum beperken. Zorg en respect voor het ecosysteem vinden we uiterst belangrijk, het hele jaar door.

micoklimaat

Beschermd gebied

Onder de Kempense zon en tussen de weidse uitzichten rijpen onze druiven, beschermd door de omliggende aardbeienserres. In dit microklimaat gedijen onze druiven optimaal. Hierdoor kunnen we de pluk uitstellen tot het moment van optimale fenolische rijping. Dit vergt de nodige kennis, opvolging en durf. Pluk je te snel, dan zijn de druiven nog niet rijp. Wacht je te lang en slaat het weer om, dan kan je oogst mislukken.

passie en geduld

Op traditionele wijze

Een goede wijn stoelt op een mengeling van passie en geduld. We gaan voor minieme interventies, maar met grootse resultaten. Zo worden onze druiven handmatig geplukt en gecontroleerd op zuiverheid. Alle onzuiverheden zoals takjes, slakjes, bladeren, onrijpe druiven… worden eruit gehaald voor de persing. Tijdens de oogst mogen we rekenen op de hulp van familie en vrienden. Dat is genieten van elkaar en van het moment waar je een heel jaar naar toe werkt. Gedurende het hele proces zetten we kwaliteit - en niet kwantiteit - voorop.

Ook bij het persen gaan we secuur te werk om de aroma’s van de druif tot zijn recht te laten komen. Langzaam en met gecontroleerde zachtheid worden de druiven geperst, zodat er geen valse ondertonen in onze pure wijn tot uiting komen. Traditionele methodes bij de vinificatie dragen onze voorkeur weg. We werken op het ritme van de seizoenen. Zo bekomen we een wijn die complex is in zijn eenvoud. Een wijn die elegant is door zijn subtiele kracht. Eentje met een volle smaak, zonder te domineren. Fruitige en friszure aroma’s van exotisch fruit en perzik beroeren de smaakpapillen op een gracieuze wijze.